ΑΡΧΕΙΟ TIME TV

Ο κ. Θανάσης Κατσανάκης, διευθύνων σύμβουλος της Zoinos Winery (Ζίτσα) μιλά στο timetv

Πίσω από την δημιουργία της ZOINOS WINERY βρίσκεται το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της περιοχής και το οποίο φυσικά χαρακτηρίζει όπως είναι γνωστό, διαχρονικά την Ήπειρο. Το σήμερα και το αύριο του πρώτου οινοποιείου της Β.Δ. Ελλάδος "φωτογραφίζει" ο συνομιλητής μας κ. Θαναάσης Κατσανάκης, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης σε μία αποκαλυπτική του συνένετυξη στο timetv.
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονική αφετηρία είναι το 1954, μια εποχή που ακόμη η χώρα μετρά πληγές από τον πόλεμο και όσα ακολούθησαν, με την ίδρυση από τους αμπελουργούς της Ζίτσας του πρώτου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με μικρές εγκαταστάσεις.
Οι εργώδεις προσπάθειες οδηγούν το 1973 στην ίδρυση του σύγχρονου Οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο στην Β.Δ. Ελλάδα κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως ΠΟΠ.
Τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα, αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργείται η ZOINOS WINERY.
ΣΗΜΕΡΑ…
Η εταιρεία απασχολεί γύρω στα τριάντα άτομα, διοικητικά στελέχη, ασχολούμενους με την παραγωγική διαδικασία και τον ποιοτικό έλεγχο, καθώς και υψηλού επιπέδου οινολόγους και χημικούς.
Επίσης συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειες και οινοποίησης τόσο για τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι όσο και για τις διεθνείς όπως το Chardonnay, Traminer, Merlot, Cabernet Sauvignon, επενδύοντας διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.
Ταυτόχρονα η ZOINOS WINERY έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με συνεταιρισμούς άλλων περιοχών, γεγονός που ενισχύει τη θέση της κατατάσσοντάς την στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου στη Ζίτσα και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής και εξυπηρέτησης πελατών στα Ιωάννινα, ενώ γίνονται προσπάθειες περαιτέρω επέκτασης του δικτύου διανομής .
Τέλος έχει ήδη δρομολογηθεί η φύτευση νέου αμπελώνα 130 στρεμμάτων στην Ζίτσα, ενώ ολοκληρώθηκε και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αποστακτηρίου ώστε να μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο.
Εξαγωγικός ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
H ZOINOS WINERY διαθέτει σήμερα ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική και Καναδά. Ο νέος στόχος της εταιρείας, μετά και την ολοκλήρωση της κομβικής επένδυσης με τη δημιουργίας μία νέας μονάδας παραγωγής, καθώς και ενός σύγχρονου κέντρου διανομής εμπορευμάτων, είναι η διάθεση των προϊόντων της σε χώρες όπως Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Πολωνία, Αγγλία.
Show More
More Videos